Hakkab jälle pihta

Ma ei ole küll teiste riikidega kursis, aga Eesti ja Hispaania koroonamudel toimib jätkuvalt üks ühele. On valitud paar õnnetut linna, kus lastakse lahti uued viirusekolded. Mõlemal pool on see saanud alguse ööklubis, kus vastutustundetud viirusekandjatest noored käivad pidutsemas ja teisi nakatamas, mispeale algab pahalaste avalik materdamine.

Hispaania on muidugi suurem riik ja võtab seetõttu ka laiemalt ette. Siin käisid ikka 7 noort peol, kellest 6 said kohe ka positiivse diagnoosi. Kõik klubis viibinud inimesed läksid oma värske nakkusega koju, teisi pereliikmeid nakatama ja juhuuu - saigi hakata jälle karmimaid piiranguid peale tõmbama. Murcia juba sulges ööklubid ja baarid. Igati mõistlik mõte iseenesest. Esiteks inimesed joovad vähem ja teiseks midagi pole parata, alkoholi mõjul vastutustunne kaob, igasugune sotsiaalse distantsi hoidmine ja maski kandmine tundub ebavajalikuna. Näpud püsti ja edasi. 

Kolme nädalaga on nakatunute arv kolmekordistunud. Peamiselt noored vanuses 15-29. Suremus on 0,4% ja 60% diagnoosi saanutest on üleüldse ilma ühegi sümptomita ehk avastatakse ainult selle pärast, et nende tutvusringkonnas kellegil on ja siis lihtsalt testitakse kõik kontaktis olnud inimesed ära. Selline taktika võimaldab ka uute nakatunute arvu kõrgel hoida ja uhkelt esimeste kindlas reas seista. Eestis ei testita kedagi, kes ei köhi, niimoodi kaugele ei jõua.

Mitte ei saa aru, kuidas Eesti üldise maskikandmise moest maha on jäänud. Meil siin on ikka väga popp. Kes moega kaasas ei käi, saab 100€ trahvi. Valencia kohalik omavalitsus  hammustas läbi, et igas jumala poes müügil olevad riidest näomaskid on täiesti mõtetud lapid ja lubab ainult meditsiinilisi maske. 

Nerja on ka kahe uue nakatanu võrra rikkam. Imelik, et seda hoitakse siin kiivalt saladuses, et kes ja kus ta enne diagnoosi saamist käia jõudis. Üks kohalik kõrts ainult teatas, et nemad panevad end kinni, kuna perefirma kokast tütar sai positiivse diagnoosi.

Kogu Hispaania ägab tohutute koondamiste laine all. Igapäev loetakse ette suuri poekette, mille uksed kinni pannakse. Väiksemaid ei loenda ilmselt keegi. Viimati oli 1,2 miljonit töötut. 

Juba sahistatakse, et kohe-kohe pannakse piirid jälle kinni. Eesti juba pani enda piiri Hispaaniast tulijatele kinni. Teised riigid kardavad Hispaaniast tulijaid ja Hispaania kardab välisriikidest tulevaid turiste.

Kalver pidi augusti alguses oma ID kaardile Tartusse järgi minema, nüüd tuleb jälle Sevillasse tellida. Manni kaardi juba saime kätte. 2,5 tundi sõitu ja juba olimegi +42 kraadises Sevillas. Linn oli nagu tuumasõja üle elanud. Mõned üksikud inimesed liikusid. Ei andnud võrreldagi selle meluga, mis veebruaris oli. Ega meiegi muud teinud, kui võtsime aukonsuli juurest Manni kaardi (preili ise ei hakanud tulemagi, läks hoopis sõpradega veeparki), tegime kiire lõuna ühes vähestest lahtiolevatest söögikohtadest ja põrutasime teistpidi tagasi. Esialgu ma arvasin, et Sevilla ongi suvel kuumuse tõttu nii inimtühi. Kuid vist on ka koroona oma töö teinud. 

Hispaanlasest aukonsul teenindas meid akna kaudu, aga lipp oli maja ees vardas ja Kersti pilt toas kenasti seinal.

Uudistes räägiti, et Madriidis olla hotellide täituvus 20% ja käibe langus 60%. Mingil linna peaväljakul, kus restoranidel on terrassidel varem kokku 2000 istekohta on praegu ainult 40. Kaamera näitas samast väljakust pilti, kus parasjagu oli 10 inimest. 

Selle kohapealt on meiega hästi, et rannikule ikka tahavad kõik tulla. Ainus erinevus varasemate aastatega on kolmandiku võrra madalam hind ja äärmiselt lühikesed viibimised. Voodipesu hakkab suurest pesemisest juba auklikus kuluma. Broneeringud tehakse paar päeva ette, reeglina kõik, kes varem on broneerinud tühistavad. Praegugi on augusti teine pool põhimõtteliselt vaba. 

Siiani rabeleme nii, et ei ole hoo, ega hoobi vahet. Kui senine koristamise rekord oli 31x juunis, siis juuli purustas selle 39-ga. Siiski pealelõunad on vahel vabad ja lubame endale ka merel käiku. Kalver ja Warren avastasid ühe kaljunuki juures eriti kalarohke koha ja veetsid pikema aja snorgeldades. Proovisin minagi seda maski, aga ei saanud sest asjast asja. Täiesti võimatu on läbi selle maski hingata ja vesi tuli kusagilt maski vahelt sisse. Ilmselt pean mingi lastemaski endale ostma. Kalver kinnitas, et kui sa kord oled seda veealust maailma näinud, siis muud enam ei tahagi.

Warren sai ka lõpuks jälle tööle. Käisime teda esimesel päeval tervitamas.
Reede õhtul läksid peaaegu kõikidel restoranidel terrassid täis.
Ühel õhtul käisime kõrvalkülas Torrox Costal. Kell kaheksa olid kõik veel rannas. Alles päikese loojangul kobiti promenaadi äärsetesse restoranidesse sööma.

Sel nädalavahetusel olid kohalikud rannad juba nii täis, et rohkem inimesi juurde ei lastud. Päeval on temperatuur +34. Üldiselt päeval keegi vabatahtlikult väljas ei käi. Ühel õhtul olin nii väsinud, et kobisin kell 23 voodisse. Sain kohe aru, et ma olen vist ainuke, kes selles riigis sellisel kellaajal magama läheb, väljas elu alles algas.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

August 2023 Eestimaal

Juuli 2023

La Palma, jaanuar 2024